
Depressie
In (top)sport
Depressie
Iedereen kan zich wel eens down voelen als een reactie op een teleurstelling of verlies. Dit is volkomen normaal en gaat normaal vanzelf terug over. Echter wanneer we ons blijvend down voelen, gedurende weken/maanden/... en dit jouw normaal functioneren verstoort, dan spreken we van een depressie.
Depressie is één van de meest voorkomende ziektes wereldwijd. Een depressieve stoornis komt vaak voor en treft ongeveer 4 à 5% van de bevolking. De afgelopen jaren gaven meer atleten openlijk toe dat ze geconfronteerd werden met een depressieve stoornis, echter blijft het vaak onduidelijk wat hun ervaringen waren, en waarom hen dit overkwam.
Ondanks onze kennis over depressie en behandeling blijft er nog een groot taboe en vraagteken bestaan rond de prevalentie van depressie en (top)sport. Onderzoek toonde aan dat 'het beoefenen van sport' een beschermende factor is tegen depressie, stress, angst en een laag zelfbeeld. Echter hoe kan het dan dat atleten vatbaar zijn voor een depressieve stoornis?
Zou het kunnen dat het beoefenen van (top)sport, net atleten ook iets kwetsbaarder maakt? Zo kunnen blessures, ontslag, het zakken in niveau, het leven na topsport, het krijgen van een nieuwe functie, enz. stressoren zijn die een belangrijke rol spelen in het welbevinden van een atleet.
Wat?
Een depressie kenmerkt zich door twee soorten symptomen.
-
Psychische symptomen zoals:
Droefheid, wanhoop, lage zelfwaarde, lusteloosheid, schuldgevoelens, negatief denken, suïcidegedachten. -
Biologisch symptomen zoals:
Slaapproblemen, eetproblemen, verminderde seksuele drift, vermoeidheid, minder energie, onmogelijkheid om plezier te beleven.
Bronnen: